MKB-Accountant
Het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven zijn klein tot middelgroot. Zij vallen onder het midden- en kleinbedrijf (mkb). Meestal zijn mkb-bedrijven niet verplicht zich te laten controleren. Dat betekent dat hun jaarrekening niet door een accountant hoeft te worden gecontroleerd. Toch maken veel van deze bedrijven vaak gebruik van een accountant.
Wat doet een accountant voor het MKB?
Een MKB-accountant helpt een ondernemer onder meer bij:
Waarom hebben MKB’ers een accountant?
Niet alleen accountants ondersteunen ondernemers bij bedrijfseconomische en fiscale zaken. Er zijn veel meer financiële dienstverleners actief. Waarom wil een ondernemer dan juist met een accountant zaken doen? De twee voornaamste redenen zijn:
De accountant als financiële vraagbaak
Als MKB-accountant sta je heel dicht bij de ondernemer. Je ziet snel of het financieel goed of slecht gaat met een bedrijf. Je weet als geen ander of een investering wel verantwoord is. Je geeft bijvoorbeeld advies over een nieuwe vestiging. Ook kijk je of de verschillende afdelingen, zoals inkoop, marketing en personeel wel goed zijn opgezet, zodat bijvoorbeeld de kans op fraude minimaal is. Gaat alles wel volgens de regels? Jij ziet hoe zaken beter georganiseerd kunnen worden en adviseert de directie daarover.
De accountant als administratieve hulpverlener
Bij vooral kleinere ondernemingen, help je als mkb-accountant bij het opzetten van de administratie en stel je de jaarrekeningen samen. Vaak heb je contact met de Belastingdienst en help je de ondernemer bij zijn contacten met de bank, crowdfunders of subsidieverstrekkers als deze financiering nodig heeft.
Controlerend Accountant
Een keer per jaar worden de cijfers van een bedrijf of instelling op een rij gezet in een zogenaamde jaarrekening. Hieruit blijkt onder andere waar het geld aan uitgegeven is en wat er allemaal binnengekomen is. Bijvoorbeeld hoeveel omzet een bedrijf heeft behaald, de kosten die zijn gemaakt en wat er onder de streep is overgebleven qua winst (Winst- en Verliesrekening). Ook staat erin hoeveel bezittingen en schulden een bedrijf heeft (Balans).
Wat doet een controlerend accountant?
De controlerend accountant bekijkt of alle uitgaven en inkomsten kloppen. Of afschrijvingen op de juiste manier zijn doorgevoerd en of bezittingen goed in de boeken staan. Kortom, hij beoordeelt of de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële situatie van een organisatie. Voor grote bedrijven is deze accountantscontrole verplicht.
De accountantsverklaring
De accountant geeft na afloop van zijn controle een zogenaamde controleverklaring af. Een goedkeurende verklaring wil zeggen dat de gepresenteerde cijfers betrouwbaar zijn. Voor een organisatie is dat is erg belangrijk omdat verschillende partijen die belang hebben bij de organisatie dan weten dat het goed zit.
Een accountant controleert meer dan alleen jaarrekeningen
De kennis en kunde van de accountant wordt niet alleen ingezet bij de controle van jaarrekeningen. Accountants
worden ingezet voor de controle van elke rapportage waarin verantwoording wordt afgelegd. Denk aan
milieuverslagen, subsidieverantwoordingen of beleggingsprospectussen.
Niet voor alle accountants
Niet elke accountant mag controles uitvoeren. Hiervoor gelden wettelijke eisen. Meestal is de controlerend
accountant een registeraccountant, maar ook een accountant-administratieconsulent kan een controlevergunning
krijgen. Met de controlevergunning mogen zijn controles uitvoeren.
Accountants met een specialisatie
Het accountantsvak is veelomvattend en veel accountants hebben zich gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Zij proberen zich daarmee te onderscheiden van anderen. Sommigen richten zich op een bepaalde branche, anderen volgen specifieke cursussen op een ander vakgebied. Hieronder belichten we er enkele: